Stare de bine

Tehnici de relaxare – cum sa te eliberezi de stresul de peste zi?

cover tehnici de relaxare

În ultimii ani, subiectul despre grija de sine a devenit unul tot mai abordat, atât de către psihologi, mentori și life coaches, cât și de experții în zona de beauty & lifestyle. Anul 2020 a fost un declanșator pentru multe momente petrecute în intimitatea propriei locuințe, momente care au atras atenția asupra echilibrului interior al fiecăruia. Prin urmare, grija de sine a trecut de la recomandările legate de activitate fizică, hidratare, ore de somn și folosirea corectă a serurilor pentru ten, la recomandări privind starea emoțională și metode de relaxare care pot fi aplicate și acasă. Diverse tehnici de relaxare au devenit necesare în diferite momente specifice, așadar este util să ai la îndemână un mic ghid al lor, pentru a ști la ce să apelezi în funcție de nevoile tale de peste zi.

1. Tehnici si metode de relaxare – cele cinci simturi pe care se bazeaza tehnicile de relaxare 

Pentru a descoperi metode noi de relaxare, te poți orienta oricând după cele cinci simțuri și să decizi asupra lucrurilor care crezi că te pot ajuta cel mai mult în momentul respectiv. Poți accelera procesul activând mai multe simțuri sau te poți concentra pe fiecare în parte, decizia este a ta.

  • Simțul tactil – ține-ți mâinile ocupate

A avea mâinile ocupate nu trebuie sa îți amintească neapărat de orele de muncă. De fapt, multe persoane se relaxează prin activități precum grădinărit, proiecte DIY în casă sau chiar jucându-se cu nisip kinetic. Găsește activitatea care te poate distrage de la problemele de zi cu zi și practică atât cât simți nevoia.

  • Papilele gustative

O altă zonă pe care o poți explora sunt papilele gustative, căci ce metodă mai bună de a te relaxa poate fi, decât să te răsfeți cu desertul sau cu aromele preferate și de ce nu, cu unele noi? Desigur, această metodă poate deveni una vicioasă dacă apelezi la ea prea des, așa că ai grijă să găsești un echilibru sănătos pentru tine în această privință.

  • Relaxarea prin sunet

Pentru mulți oameni, muzica este cea mai eficientă și la îndemână metodă de relaxare, însă poți încerca și opusul ei. Retrage-te într-un loc liniștit, fără zgomotele orașului și înconjoară-te de sunete din natură. Mai mult, îți poți achiziționa boluri tibetane, care produc sunete menite sa detensioneze diferite zone ale corpului prin frecvențele emanate. Acestea sunt folosite, de obicei, în timpul sesiunilor de meditație, activitate care poate fi la rândul ei o metodă bună de relaxare.

1. tehnici de relaxare lumanari terapie sunet aromaterapie

  • Extinde-ți câmpul vizual

Atunci când viața de zi cu zi îți menține privirea dintr-un ecran în altul, este ușor să ajungi într-o stare de oboseală și să simți nevoia de relaxare. De aceea, găsește un punct focal în depărtare o dată la câteva ore în timpul orelor la locul de muncă și focusează-ți privirea în acel punct. Această tehnică te va ajuta să-ți relaxezi ochii și îți va aduce instant o stare mai bună. O altă tehnică pe care o poți încerca focusându-te pe simțul vizual este să urmărești elementele naturii atunci când ai ocazia. Păsările, norii, lumina pe un perete sau chiar lumina unei lumânări te vor ajuta să te relaxezi mai rapid fără să depui un efort activ.

  • Aromaterapie

Aromaterapia este o metodă de relaxare care te reduce la spațiul locuinței tale, dar care are eficiență imediată atunci când o practici, atât ca tehnică de relaxare pentru somn și relaxarea minții, cât și pentru reducerea stresului. În special, dacă te-ai obișnuit să asociezi o anumită aromă cu starea de relaxare, îți va fi ușor să o induci atunci când ai nevoie. Printre cele mai populare arome pentru relaxare sunt lavanda, iasomia, citricele și menta, aroma de mentă fiind în special cunoscută pentru inducerea somnului. Fie că alegi un set de lumânări parfumate, un difuzor de arome, bețișoare parfumate sau alegi să pui câteva picături de ulei esențial în cada de baie, găsește aroma potrivită pentru tine și bucură-te de avantajele ei ori de câte ori simți nevoia.

 

2. Tehnici de relaxare acasa – lumanarile, relaxare completa intr-un singur accesoriu decorativ 

Lumânările, simple sau parfumate, sunt un accesoriu decorativ care se adresează aproape tuturor simțurilor, așadar lumânările în sine pot fi o tehnică de relaxare accesibilă și eficientă. Acestea au trecut de mult de stadiul de obiect folosit ca sursă de lumină în lipsa energiei electrice și au devenit unele dintre obiectele cheie ale oricărui colțișor de relaxare al casei. Acestea pot fi folosite atât în aromaterapie, cât și pentru a crea o ambianță plăcută în încăpere în timp ce desfășori alte activități pe parcursul zilei. 

2. tehnici de relaxare acasa

Totodată, poți folosi lumanarile oricând îți iei o zi liberă în care ai grijă de tine, chiar dacă alegi să le pui pe marginea unei căzi pline de spumă, pe măsuța de cafea lângă o carte bună sau pe masă în timp ce savurezi cina preferată.

Indiferent care este metoda care ți se potrivește în final, amintește-ți că momentele de relaxare sunt esențiale pentru a-ți păstra echilibrul emoțional în perioade aglomerate și solicitante. Nu le folosi doar în weekenduri și în concediu. Adaugă-le în rutina de zi cu zi și folosește-te de aceste tehnici oricând simți nevoia.

 

Surse: myricandles.ro, unsplash.com