Stare de bine

Lavanda – Motivele pentru care trebuie sa o integrezi in locuinta ta

cover LAVANDA Motivele pentru care trebuie sa o integrezi in locuinta

Lavanda este o floare foarte râvnită datorită proprietăților sale magice, fiind cultivată și în România, pentru producerea uleiului esențial, care are întrebuințări cosmetice și medicinale. Cu alte cuvinte, lavanda este o plantă foarte apreciată la scară mondială, deoarece prezintă o mulțime de beneficii și proprietăți terapeutice. 

Astfel, este recomandat să faci tot posibilul pentru a integra această plantă minune în propria locuință, mai ales dacă îți dorești să te simți extraordinar în fiecare zi a vieții tale!

1. Lavanda – Descriere si informatii esentiale despre lavanda 

1. lavanda descriere si informatii esentiale

Cu siguranță, în momentul în care auzi de lavandă, te gândești la acel câmp întins, violet, însă această plantă oferă mult mai multe lucruri frumoase decât nuanța sa remarcabilă. Ceea ce mai trebuie reținut despre lavandă este faptul că această plantă este asociată cu devotamentul, puritatea și calmul.

Există o mulțime de tipuri de lavandă. Potrivit Asociației de Cultivatori din Statele Unite ale Americii, există circa 45 de specii de lavandă. Toleranța la temperaturile scăzute, dimensiunile și perioada de înflorire variază foarte mult, de la un soi la altul. De asemenea,  atunci când vine vorba de culoarea plantei, există mai multe nuanțe în care se poate găsi lavanda, în funcție de soi. Printre acestea se numără nuanțe de alb, galben și roz. Lavanda albă are cel mai puternic miros dintre toate tipurile. Denumirea de “lavandă” provine de la cuvântul latin “lavare”, care înseamnă “a spăla”. 

Lavanda era utilizată și folosită în antichitate ca o floare sfântă, deoarece ajuta la procesul de mumificare. De asemenea, a fost folosită mereu pentru împrospătarea hainelor și a podoabei capilare. În epoca contemporană, lavanda este recunoscută pe piață pentru beneficiile sale terapeutice și nu numai. Astfel, lavanda este adesea luată în vizor de către persoanele cu anumite probleme de sănătate, care nu vor să folosească clasicele medicamente. 

În toată istoria lavandei, aceasta a fost utilizată pentru:

  • Tratarea durerilor de cap;
  • Anxietate;
  • Insomnie;
  • Depresie;
  • Greață;
  • Acnee;
  • Iritații;
  • Alopecie;
  • Demență;
  • Cancer

Cu alte cuvinte, lavanda este o plantă miraculoasă, care poate avea o mulțime de beneficii asupra organismului uman. De aceea, este recomandat să iei în vedere această plantă și să încerci să o utilizezi cât mai mult în casă și nu numai, pentru a te putea bucura de efectele sale uimitoare. 

 

2. Lavanda – Beneficiile si proprietatile miraculoase ale acestei plante

2. lavanda beneficii

Dacă te gândești la ce este bună lavanda sau care sunt beneficiile lavandei în casă, citește în continuare articolul și află care sunt cele mai importante utilizări ale acesteia. 

Este esențial să afli cât mai multe informații utile despre beneficiile lavandei, pentru a ști cum să o folosești corect și cum să te bucuri de această plantă la adevărata sa valoare. 

Prin urmare, iată la ce este bună lavanda:

  • Îmbunătățirea somnului

Insomnia este o problemă extraordinar de copleșitoare, fiindcă te menține treaz în majoritatea nopților.  Înlăturarea cafelei și practicarea sportului ar putea ajuta la inducerea somnului, însă aceste remedii nu funcționează întotdeauna. 

Partea bună este că a fost constatat faptul că uleiul esențial de lavandă reprezintă un remediu eficient în îmbunătățirea calității somnului.

Astfel, dacă te lupți cu insomnia de ceva timp, pune câteva picături de ulei de lavandă esențial pe pernă sau utilizează lavandă uscată în interiorul feței de pernă. În acest fel, te vei putea bucura de nopți odihnitoare și liniștite. 

 

  • Tratarea petelor

Lavanda oferă beneficii uluitoare și asupra pielii. Aceasta poate ajuta într-un mod considerabil la ameliorarea petelor de pe suprafața ei. 

Astfel, dacă ai inflamații ale pielii, eczeme ori acnee, aplicarea uleiului esențial de lavandă pe zonele afectate poate avea un rol eficient în tratarea petelor și ameliorarea inflamației locale.

Ceea ce trebuie reținut este faptul că, pentru persoanele cu piele sensibilă, este recomandat ca uleiul esențial să fie diluat cu apă curată. 

De asemenea, înainte de a utiliza lavanda pentru îngrijirea pielii, este recomandat să iei legătura cu medicul dermatolog, pentru a te asigura că nu poți avea parte de efecte adverse, nedorite, din cauza interacțiunii acesteia cu alte medicamente. 

 

  • Vindecarea durerilor

Lavanda mai poate contribui și la tratarea durerilor de cap sau de dinți, de exemplu. Cei mai mulți oameni apelează la analgezice în momentul în care se confruntă cu dureri acute sau cronice. Cu toate acestea, este recomandat ca, înainte de a începe un tratament medicamentos, să te orientezi spre aromaterapie cu ulei esențial de lavandă. Un studiu a conturat faptul că lavanda reprezintă un remediu eficient pentru durerile postoperatorii. Aceasta poate funcționa ca un analgezic al durerii, deoarece uleiul conține componente antiinflamatorii. De asemnea, a fost descoperit faptul că lavanda este ideală pentru momentul nașterii, deoarece are capacitatea de a reduce intensitatea durerii. 

 

  • Stoparea alopeciei

Alopecia este o boală cu care se confruntă foarte multe persoane, în special bărbații și se manifestă prin căderea masivă a părului corporal. Alopecia este o maladie destul de grea, deoarece poate afecta pacientul atât la nivel fizic, cât și psihic, motiv pentru care trebuie să fie tratată imediat ce se instalează. 

Printre proprietățile curative ale lavandei se numără și tratarea alopeciei. Cercetările din 1998 arată că lavanda poate favoriza creșterea părului cu până la 50% după doar 7 luni de tratament.  Mai mult, într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că aplicarea uleiului de lavandă pe spatele șoarecilor a contribuit la promovarea creșterii părului pe parcursul a 4 săptămâni.

 

  • Ameliorarea stresului cotidian

Stresul cotidian poate afecta mult sănătatea psihică. Cu cât nivelul de anxietate este mai mare, cu atât există un risc mai crescut de apariție a durerilor de cap, a depresiei și stării de moleșeală continuă.

Partea bună este că lavanda poate contribui substanțial la eliminarea stresului de zi cu zi. Există numeroase cercetări care arată că lavanda are efecte pozitive asupra dispoziției, stresului, anxietății și depresiei.

De exemplu, un studiu prezentat în revista Complementary Therapies in Medicine a constatat că simptomele sindromului premenstrual s-au îmbunătățit la femeile care au inhalat ulei esențial de lavandă – au experimentat anxietate, depresie și nervozitate la un nivel mult mai scăzut decât în trecut. De asemenea, un alt studiu controlat randomizat, publicat în octombrie 2017 în International Journal of Nursing Practices, a constatat că tratamentele de masaj cu ulei esențial de lavandă oferă beneficii psihologice, ajutând enorm la scăderea anxietății și a depresiei. 

 

3. Lavanda – Formele in care poate fi gasita pe piata

 

Lavanda este disponibilă în diferite forme. Astfel, poți să te orientezi spre varianta pe care consideri că ai putea să o folosești cel mai bine:

Uleiul de lavandă – Nectarul extras din plantă este folosit pentru a crea un ulei parfumat. Uleiul poate fi masat în piele, plasat într-un difuzor de aromaterapie sau aplicat pe o pernă sau tampon de bumbac și inhalat;

Plante de lavandă – Aceasta este o plantă perenă cu parfum dulce. Adaugă culoare unei grădini și unei case moderne;

Capsule sau suplimente de lavandă – Poți procura lavandă ca supliment sub formă de capsulă. Ia legătura cu medicul tău, pentru a te asigura că aceste pastile nu-ți pot face rău;

Ceai de lavandă – Lavanda sub această formă poate ajuta la ameliorarea anxietății și la îmbunătățirea calității somnului. Poți face ceaiul de lavandă în propria bucătărie. Trebuie doar să înmoi mugurii proaspeți de lavandă în apă clocotită timp de aproximativ 15 până la 20 de minute, după care să servești băutura cu multă plăcere. 

Trebuie reținut faptul că atât capsulele de lavandă, cât și lavanda uscată au beneficii uimitoare și pot impresiona prin aceleași proprietăți magnifice.

 

4. Lavanda – Idei de integrare a mirosului de lavanda in casa

 

Dacă îți surâde ideea de a utiliza lavandă pentru combaterea și ameliorarea unor afecțiuni, este recomandat să te gândești la variantele prin care o poți aduce în casa ta. 

Există o mulțime de opțiuni prin care poți beneficia de efectul acestei plante în locuința ta. În plus, toate metodele sunt cool și moderne, așa că n-ai de ce să stai pe gânduri. Iată cum poți integra lavanda în apartament:

 

  • Vază cu flori

În cazul în care adori plantele aranjate temeinic prin casă în diferite vaze și ghivece, este recomandat să apelezi la o vază cu lavandă proaspătă. Va emana un miros foarte plăcut și poate aduce un plus de frumusețe și de vitalitate camerei în care este poziționată. 

Este ideal ca această vază să fie amplasată în dormitor, astfel încât să poți dormi cât mai liniștit și profund în fiecare noapte. Cu toate acestea, ai grijă ca vaza să nu fie așezată foarte aproape de pat, pentru a nu avea parte de efecte nedorite. Cel mai bine este ca vaza cu lavandă să fie poziționată pe consola TV sau pe etajerele din fața patului. 

4. lavanda idei de integrare

  • Lumânare

În cazul în care adori atmosfera redată de lumânările parfumate, atunci este bine să te îndrepți spre un model cu parfum de lavandă. Poți să alegi câteva lumânări în recipiente pe care să le poziționezi unde crezi de cuviință în casă. De asemenea, poți să-ți îndrepți atenția și către lumânările decorative, cu forme impresionante, care să atragă atenția și care să aducă un plus de farmec și de personalitate locuinței. 

Aprinde-le ori de câte ori vrei să creezi o atmosferă intimă, romantică, călduroasă sau atunci când simți că te doare capul ori ai stări de anxietate. Parfumul lavandei te poate ajuta să te liniștești. 

Ceea ce trebuie reținut este faptul că seturile de lumânări parfumate sunt la mare căutare, deoarece reprezintă elemente de decor cu un impact puternic asupra designului general. Astfel, indiferent dacă mai ai decorațiuni interesante în casă, este bine ca în căminul tău să se regăsească și câteva lumânări parfumate handmade, care să completeze perfect designul interior. 

 

  • Difuzor de aromaterapie

Dacă te numeri printre persoanele care adoră să aibă casa mereu parfumată, trebuie neapărat să ai un difuzor de aromaterapie, care poate schimba mirosul locuinței în doar câteva minute. 

Acest tip de aparat este special conceput pentru terapia cu uleiuri esențiale. Astfel, trebuie doar să adaugi câteva picături de ulei esențial în difuzor, să completezi cu apă și să te lași învăluit de efectele benefice ale lavandei și de parfumul puternic al acesteia. 

Un astfel de difuzor de aromaterapie poate fi amplasat în living, astfel încât toți membrii familiei să se bucure de o stare excelentă de spirit și de mai puține dureri de cap ori stări anxioase. 

 

  • Săculeți cu lavandă

Săculeții cu lavandă au beneficii uluitoare. Dacă nu te încântă niciuna dintre variantele de mai sus, poți să iei în considerare acest tip de săculeți, pe care să-i agăți de clanțele ușilor din casă sau de mânerele de la geamurile căminului. 

Acești săculeți pot fi oferiți drept cadou tuturor celor care cred în puterea plantelor. Reprezintă un dar util și practic, care nu are cum să nu fie apreciat, mai ales dacă sunt prezentate efectele benefice ale lavandei. 

 

În concluzie, nu doar mirosul te poate face să te bucuri de această plantă uimitoare. Dă-i o șansă și vei vedea că va aduce doar beneficii în viața ta!

 

Sursa foto: Pexels.com