Stare de bine

Semnificatia cartilor de tarot – ce se ascunde in spatele misterioaselor simboluri si cum se construieste cadrul potrivit desfasurarii ritualului

cover tarot

Încă din cele mai vechi timpuri, omul a vrut să pătrundă în spatele misterioaselor uși ale lumii magice și să capete răspunsuri la cele mai arzătoare dintre întrebări. Tarotul a vrăjit zeci de generații de curioși exact prin aceea că a promis întotdeauna dezvăluirea unor fragmente ale viitorului.

Deși practica aceasta își pierduse considerabil din faimă în ultimele decenii, perioada ce a urmat anilor 2000 a readus ghicitului în cărți de tarot pe lista activităților obișnuite ale unei multitudini de persoane. 

Neinițiații în lumea magică a tarotului manifestă adesea o curiozitate avidă față de acest subiect, fiind, însă, puși în dificultate de multiplele explicații disponibile online și în cărți. Cum se dă, până la urmă, în cărți? Ce semnificație au simbolurile specifice acestui set de joc? Care sunt elementele componente ale unui cadru potrivit desfășurării misteriosului ritual? Toate aceste întrebări urmează a-și găsi răspunsul în cele ce urmează.

1. Semnificatia cartilor de tarot – descifrarea unei simbolistici bogate si pline de ascunzisuri 

1.semnificatia cartilor de tarot

Întreaga miză a ghicitului în cărți de tarot stă în înțelegerea și interpretarea corectă a simbolurilor care ți se arată. Pentru a contura mai bine limitele cadrului în care gravitează multitudinea desenelor prezente pe cărțile clasice de tarot, trebuie să vizualizezi pachetul ca pe o oglindă a întregului Univers. Principiul de bază în orice ramură a magiei este acela că tot ceea ce există ,,deasupra” se oglindește ,,dedesubt”.

 

Arcanele majore

Arcanele majore sunt cele care oferă celui care dă în cărți informațiile de mare însemnătate care sunt legate de subiectul meditației. Ele reprezintă lecțiile de viață care trebuie învățate de cel asupra căruia este concentrat procesul. Un un număr destul de mare dintre cei care ghicesc în cărți aleg să utilizeze doar arcanele majore, pentru a nu se încurca în detaliile mai puțin importante oferite de interpretarea arcanelor minore.

Există 22 de cărți care se încadrează în categoria arcanelor majore, fiecare având propria semnificație, în funcție de poziția cărții pe masă:

  • 0 – Nebunul: În poziția firească, semnifică începuturi noi, inocență, spontaneitate. Dacă nebunul se arată cu susul în jos, acesta semnifică insecuritate, nebunie, asumarea unor riscuri nepotrivite.
  • 1 – Magicianul: În general, acesta este simbolul puterii, al inspirației, magiei și creativității și al unor bogate resurse interioare. Magicianul întors semnifică manipularea, indecizia, slăbiciunea caracterului.
  • 2 – Marea Preoteasă: În poziție dreaptă, este semn al intuiției puternice, al divinității feminine, al necesității accesării subconștientului. Poziția întoarsă a marii preotese face trimitere către lipsa capacităților intuitive și rigiditate în gândire.
  • 3 – Împărăteasa: Simbol al abundenței, feminității, armoniei și fertilității. Cartea preotesei inversate relevă dependențele toxice de alte persoane, neglijența exagerată, blocaje în procesul creativ.
  • 4 – Împăratul: Cartea în poziție dreaptă trimite la autoritate, structură, figură paternă. Întoarsă invers, ea simbolizează conflictul cu o persoană de sex masculin, lipsa controlului, regresul.
  • 5 – Marele Preot(Hierofantul): Acesta transmite faptul că trebuie să înveți o lecție, că înțelepciunea ta urmează să se îmbogățească. Întors, marele preot este simbolul fanatismului și al înșelăciunii.
  • 6 – Îndrăgostiții: Simbol al iubirii și al armoniei în cuplu. Pe poziție întoarsă, îndrăgostiții simbolizează deziluzia în iubire, singurătatea.
  • 7 – Faetonul sau Carul: generalmente, un motiv des întâlnit pentru a scoate în evidență determinarea, controlul asupra unei situații. Cartea întoarsă semnifică indecizie, incapacitatea de a manevra situațiile dificile.
  • 8 – Forța: simbol al curajului, puterii, influenței asupra celorlalți. Cartea forței întoarsă cu susul în jos simbolizează lipsa energiei interioare, neîncrederea în sine.
  • 9 – Eremitul: semn al introspecției, al singurătății și al așteptării. Cel care întâlnește cartea eremitului întoarsă, să se aștepte la o perioadă mai proastă, la singurătate nedorită, la izolare.
  • 10 – Roata Norocului: Așa cum sugerează și denumirea sa, cartea este simbol al norocului și al împlinirii karmei. Întoarsă, roata norocului aduce ghinion, sugerează neîmplinirea ciclurilor karmice.
  • 11 – Dreptatea: Carte a justiției, a ieșirii adevărului la suprafață. Pe poziție întoarsă semnifică nedreptatea, iritabilitatea.
  • 12 – Spânzuratul: În poziție obișnuită, spânzuratul semnifică sacrificiul, luarea unei pauze, apariția unor schimbări în viață, a unor perspective neașteptate. Spânzuratul întors este simbolul întârzierilor, al dificultăților în viață.
  • 13 – Moartea: semn că ceva din viața subiectului meditației urmează să se termine. Reprezinta un final de ciclu si renastere. În poziție firească, semn al transformărilor, al schimbării în bine. În poziție inversă, simbol al unui sfârșit dureros sau al rezistenței la schimbare.
  • 14 – Cumpătarea (Echilibrul): simbol al generozității și al capacității de a evita conflictele cu tact. Întoarsă invers, cartea semnifică instalarea dezechilibrului în viața celui căruia i se dă în cărți.
  • 15 – Diavolul: simbol al sexualității, atașamentelor, adicțiilor. Cartea răsturnată  amintește de detașare și explorare a gândurilor și ideilor întunecate.
  • 16 – Turnul : cartea de tarot a turnului este semnul schimbărilor bruște, a trezirii la realitate, uneori chiar a haosului. Întoarsă, cartea semnifică ruina, durerea.
  • 17 – Steaua: aceasta este simbolul speranței, al spiritualității, al reînnoirii. Atunci când apare cu susul în jos, steaua simbolizează lipsa de speranță, disperarea.
  • 18 – Luna : Una dintre puținele cărți pe care ai spera să o descoperi întoarsă, luna este specifică iluziilor, anxietății și fricii. Atunci când este cu susul în jos, cartea lunii sugerează renunțarea la frici și la reprimarea emoțiilor.
  • 19 – Soarele : Semn al pozitivității, vitalității și căldurii. Apariția simbolului soarelui inversat este, în principiu, interpretată ca fiind un semn al optimismului exagerat, al unui posibil conflict cu copilul interior.
  • 20 – Judecata : În poziția corectă, judecata semnifică inerența unor schimbări, a unor decizii importante. Cartea judecății răsturnată este simbolul îndoielilor și a autocriticii distructive.
  • 21 – Lumea : Ultima dintre arcane, cartea lumii, dezvăluie că cel vizat urmează să călătorească, să-și ducă la bun sfârșit o misiune. Cartea este simbolul încheierilor, al sfârșitului unei experiențe. Atunci când apare invers decât ar fi în mod obișnuit, face referire la întârzieri.

 

Arcanele minore

Arcana minoră este compusă din 56 de cărți care au menirea de a dezvălui celui care ghicește întâmplări mai puțin importante ori mărețe din viața celui căruia îi este ghicit. Această categorie se împarte în patru sub-părți, numite în mod tradițional bate, cupe, monede și spade. Folosirea arcanelor minore este recomandată pentru identificarea soluțiilor pentru problemele cotidiene. 

  • Bâtele simbolizează creativitatea, creșterea, progresul. Acestea sunt cărți ale acțiunii. 
  • Cupele sunt simbolul emoției, fac referire la vise, plăceri, împliniri pe plan sentimental.
  • Spadele sunt cărțile apărute în etalările liderilor, reprezentând curajul, autoritatea, ambiția.
  • Monedele sunt specifice bogățiilor materiale, reprezintă, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, sănătatea și avuția.

 

Utilizarea celor două arcane împreună

Pentru o lectură completă și eficientă, se recomandă utilizarea ambelor tipuri de arcane, mai ales pentru o experiență de tip ,,once in a lifetime”. Simbolurile care vor apărea pe masă trebuie interpretate cu ajutorul intuiției ghicitorului și ghidajul celui căruia îi sunt dezvăluite fărâmițe din ceea ce are să i se întâmple. Pentru o mai bună conectare între ghicitor și cel căruia i se dă în cărți, atmosfera generală a încăperii în care se petrece întreaga acțiune trebuie să fie una intimă, plăcută, relaxantă, care să-l îndemne pe subiectul ghicitului să se deschidă și să coopereze. Spre facilitarea detensionării clientului, încăperea în care se desfășoară procesul ar trebui să aibă un miros plăcut, aparte, care poate fi menținut cu ajutorul unor odorizante de cameră și a unor lumânări parfumate. Lumina trebuie să fie una caldă și slabă, fiind deja o chestiune de notorietate faptul că această manieră de iluminare a unei camere este percepută ca fiind cea mai liniștitoare.

 

2. Ghicitul in carti de tarot – care sunt regulile de baza ale acestei practici 

 

Odată înțeleasă și reținută simbolistica celor 78 de piese ale pachetului de cărți, este necesară învățarea metodei de utilizare corectă a acestora. 

 

Curățarea pachetului

Primul și cel mai important pas din cadrul acestui ritual constă în amestecarea cărților sau ,,curățarea pachetului”. În teorie, această acțiune este menită a elimina energiile personajelor care au participat la ultima sesiune de ghicit în cărți, pentru ca acestea să fie ,,disponibile” în vederea organizării unei noi descifrări a viitorului. 

Cei care activează în domeniul energetic și spiritual îndeamnă ca momentul curățării pachetului să aibă și un scop meditativ. Ghicitorul poate, cât timp amestecă pachetul de cărți, solicita Universului ajutorul pentru a interpreta corect mesajele transmise de acesta.

 

Alegerea și etalarea cărților

Odată amestecat pachetul, acesta se va așeza pe masă sub forma unui evantai, urmând ca cel căruia i se răspunde la întrebări să aleagă 1, 3, 7, 10, 12 sau chiar 21 de cărți. În funcție de tehnica învățată și preferată de ghicitoare, cărțile vor fi etalate într-o anumită ordine și poziționate astfel încât să formeze un model bine știut în lumea celor ce practică magia de orice fel. Cele mai cunoscute tipuri de etalări complexe sunt:

  • Crucea celtică;
  • Arborele vieții;
  • Etalarea țigănească;
  • Etalarea astrologică.

 

Interpretarea și repetarea exercițiului

Tehnicile de interpretare și ordinea de întoarcere a cărților diferă de la ghicitor la ghicitor, de la etalare la etalare. Deși respectarea unor reguli precise poate fi folositoare începătorilor, cei mai experimentați ajung să prefere întoarcerea intuitivă a cărților, care necesită un grad minim de cooperare din partea celui căruia îi este citit. 

 

3. Ce presupune amenajarea unui spatiu potrivit pentru ghicitul in carti de tarot

3.cristale si lumanari
3.cristale si lumanari – semnificatia cartilor de tarot

Ultimul, dar nu cel din urmă detaliu de care un ghicitor bun trebuie să se ocupe înainte de luarea în primire a unui client nou este crearea unui spațiu propice desfășurării misteriosului ritual.

 

Spațiul optim pentru meditație și conectare cu conștiința superioară

Alegerea camerei sau a locului precis dintr-o cameră în care urmează să-i fie dat în cărți cuiva poate afecta în foarte mare măsură rezultatele obținute. Este esențial ca toți cei care aleg să se implice într-o astfel de activitate să reușească să rămână prezenți, concentrați, pe tot parcursul procesului de alegere și interpretare a cărților. Un mediu care oferă multiple distracții oricăruia dintre participanți poate ruina întregul eveniment. Alege un loc izolat, fără ferestre, întunecat și liber. Tot ce vă va trebui ție și clientului tău vor fi două scaune, o masă, lumânări, cristale energetice și, bineînțeles, pachetul de cărți.

 

Utilizarea lumânărilor și a uleiurilor esențiale

Lumânările și uleiurile esențiale nu sunt, nici pe departe, facultative. Ele nu sunt pure artificii stilistice, ci au un rol bine determinat. Scopul acestora este de a-i introduce și menține pe cei care participă la sesiunea de ghicit într-o stare de profundă concentrare. Emoțiile momentului trebuie trăite cu toată intensitatea pentru ca mesajul să fie ușor de captat. Uleiurile esențiale încălzite ori impregnate chiar în materialul care acoperă masa de lucru participă în egală măsură la inducerea unei profunde stări de liniște în sufletul subiectului principal.

 

Alegerea cristalelor energetice care servesc scopului țintit

Cristalele energetice sunt cunoscute ca fiind capabile să influențeze intuiția celor care le poartă și de a-i proteja pe aceștia de energii negative. Pentru a avea o imagine clară asupra mesajului codat în cărți, se recomandă utilizarea cuarțului alb și a fragmentelor de lapis lazuli. Sodalitul și amazonitul sunt folosite pentru menținerea calmului în încăpere, iar pentru deschiderea celui de-al treilea ochi se pot folosi piatra lunii și ametistul.

Odată aranjat cadrul perfect pentru desfășurarea unei sesiuni serioase de ghicit în cărți, tot ce rămâne de făcut este trecerea la punerea în practică a întregului ritual. Semnalele transmise prin intermediul acestor magice punți pot fi, fără doar și poate, salvatoare de timp, emoții și energie.

 

Surse foto: pexels.com; unsplash.com