Ezoterism Stare de bine

Ritual cu lumanari – aprinde o lumanare, un gest inocent, care descatuseaza energii

lumanare

Aprinderea unei lumânări este un gest pe cât de inocent, pe atât de puternic. Lumânările fac parte din toate ritualurile importante din viața unui om, începând de la botez, până la moarte. Gestul prin care aprindem o lumânare ne însoțește la cununie, în rugăciuni, dar și în sărbători precum Crăciunul, Paștele, sau în evenimente personale, aniversări, întâlniri romantice sau momente de reflecție.

 

1. Ritual cu lumanari – practici, beneficii, semnificatii 

Aprinderea unei lumânări reprezintă aducerea la lumină a dorințelor și aspirațiilor noastre, o proiectare a stării emoționale în momente de cumpănă sau de fericire. Poate simboliza dezideratul de pace și echilibru, năzuința de a vindeca o persoană dragă, aspirația spre spiritualitate și energii pozitive.

aniversare

craciun

masa

eveniment

nunta

Ritualurile fac parte din viața noastră și au strânse legături cu tradiția, iar în cele mai solemne momente din viața unei persoane sunt prezente lumânările. Aprindem mărturii lumânări la botezul copilului, la nuntă, la căpătâiul mortului. Pe tortul de aniversare stingem lumânările simbolice, după ce ne punem o dorință, conform unui ritual deja familiar. Atunci când ne reculegem la mormântul cuiva drag, când spunem o rugăciune, facem acest ritual însoțiți de o lumânare aprinsă. Există lumânări de nuntă și de botez, pentru aniversare, seturi de lumânări parfumate și lumânări decorative pentru momente speciale. Flacăra unei lumânări va simboliza mereu lumina din viața noastră, pentru că focul este un element primordial, complex și cu o semnificație majoră pentru umanitate.

De la descoperirea focului, omul s-a simțit fascinat de puterea și de forța lui. Datorită acestei miraculoase descoperiri, omul a pierdut teama de întuneric, a început să cucerească noi teritorii, să prepare hrana, ceea ce a dus la evoluție. Fascinația pe care a exercitat-o întotdeauna asupra lui s-a materializat în ritualuri, unele împământenindu-se ca obiceiuri și tradiții: ritualurile cultelor religioase, ritualurile ancestrale, precum dansul în jurul focului, invocând spiritele universului; ritualurile sociale și culinare, poveștile și cântecele din jurul unui foc de tabără, căldura unei vetre care-i reunește pe toți cei din casă.

 

masa2

1.1. Ritualul cu lumanari – practici 

ritual

Focul este simbolul transformării totale, a purificării și a sacrificiului, având o putere magică care a dat naștere unor ritualuri spirituale în care se folosesc lumânări, iar pentru cei care cred în aceste forțe, sunt asociate anumite energii mistice cu practicile de aprindere, culorile și aromele folosite.

Focul este cel mai puternic element și reprezintă căldura și pasiunea. Pentru a respecta indicațiile feng shui, lumânările se amplasează în zona de sud a încăperii și sunt indicate pentru a atrage lumina, succesul, faima și energiile pozitive.

La un ritual cu lumânări, folosește pentru aprinderea flăcării un chibrit, nu o brichetă. Lumânările trebuie să fie neîncepute. Dacă flacăra arde greu, sau se stinge, probabil există o energie prea densă împrejur. Dacă flacăra se stinge imediat după aprindere, ambientul este încărcat de energie negativă; dacă se stinge de trei ori, schimbă locul și înlocuiește lumânarea. La sfârșitul ritualului, stinge flacăra cu un obiect special, nu sufla spre ea, pentru a nu produce fum, deloc favorabil pentru energiile pozitive.

 

1.2. Ritual cu lumanari – beneficii 

Lumânările au o magie specială, ele iluminează și deschid drumuri, iar cunoașterea semnificației despre aprinderea unei lumânări poate aduce multe beneficii.

Relaxare prin meditație – o jumătate de oră de meditație, după o zi încărcată de stres îți poate reda liniștea. Aprinde lumânări parfumate handmade într-un loc întunecat și liniștit din casă. Prin simpla observare a flăcării, prin percepția căldurii pe care o degajă, mintea se eliberează de gânduri negative și dobândește relaxarea necesară pentru un somn liniștit.

Fortifică puterea de concentrare – folosește lumânări în recipiente, ușor de manevrat. O minte relaxată în urma unei meditații cu flacăra unei lumânări se va canaliza mai bine spre îndeplinirea unor aspirații personale, a unor obiective și țeluri, te va ajuta să te concentrezi în invocarea propriilor forțe, pentru îndeplinirea acestor scopuri.

Ajută la finalizarea unor proiecte dificile – dacă într-un moment te simți lipsit de energie, ai probleme de concentrare, ești fără inspirație în rezolvarea unor probleme, îndepărtează sursele de lumină prea puternice, elimină zgomotul, retrage-te în liniște și aprinde lumânări artizanale. Rămâi câteva minute privind flacăra și așteaptă să te calmezi. Îți va fi mult mai ușor să-ți duci la capăt sarcina.

Purifică și conferă intimitate ambientală – focul îndepărtează energiile negative și ajută la formarea unei atmosfere intime, relaxate, care induce dorința de comunicare, favorizează sudarea unor relații și exprimarea unor gânduri personale. Este cea mai potrivită metodă de a crea o atmosferă romantică, familiară și caldă.

 

1.3. Ritual cu lumanari – semnificatii 

Un ritual cu lumânări aprinse sau un ritual cu lumânări colorate poate avea diferite semnificații pozitive, pentru că, în sens ezoteric, focul semnifică purificare, schimbare și deschidere de drumuri. Folosește-te de puterea gândului și de forța focului pentru a descătușa cele mai puternice energii în favoarea ta.

Ritual de dragoste cu lumânări – pentru a întări relația pe care o ai cu iubitul tău, sau ritual pentru căsătorie. Îndepărtează toate intențiile de infidelitate și fortifică relația dintre voi sau îl determină să facă următorul pas în relație. Când este Lună nouă, la miezul nopții, aprinde o lumânare roșie. Ține în mâini un obiect care să-i aparțină și apropie-l de flacără, doar pentru a-i simți căldura. Gândește-te la el, invocă-i numele și vizualizează viitorul pe care ți-l dorești alături de el. Lasă apoi lumânarea să se consume singură.

lumanare rosie
Myricandles.ro

Ritual cu lumânări pentru bani – dacă vei avea un interviu pentru jobul mult dorit, sau dacă te afli în dificultăți financiare, apelează la o lumânare aurie. Este direct guvernată de soare și reprezintă materialismul pur. Nu degeaba toate trofeele și medaliile învingătorilor sunt din acest metal nobil. Această lumânare, împreună cu cele de culoare galbenă, te vor ajuta să dobândești totul în viață. Este suficient să aprinzi o lumânare aurie și să-ți vizualizezi toate obiectivele realizate. În ceea ce privește lumânările galbene, așază două lumânări aprinse în fața unei oglinzi. Privește-te în oglindă și concentrează-te spre reușită. Pentru a potența forța ritualului, folosește una cu parfum de santal sau arde puțin ulei esențial cu acest miros.

Ritual cu lumânări negre – deși lumânările negre sunt privite ca aparținând unor ritualuri de magie neagră, ele pot avea o semnificație pozitivă. Ele sunt capabile să absoarbă energiile negative, invidia, descântece și blesteme care sunt asupra noastră sau în jurul nostru.

lumanare neagra
Myricandles.ro

Funcționează ca un scut protector pentru toate energiile negative pe care cineva vrea să le reverse asupra noastră. De asemenea, ajută la încheierea unor relații toxice, la îndepărtarea din viața noastră a unor persoane cu rele intenții, care nu ne sunt favorabile, fiind indicate în ritualuri de despărțire și desprindere. Flacăra unei lumânări va reprezenta întotdeauna lumina care ne va ghida, iar dacă suntem afundați în întuneric, ne va ajuta să găsim drumul cel bun. Aprinderea unei lumânări negre va echilibra și detensiona atmosfera din casă, neutralizând energiile negative.

 

Ritual cu lumânări pentru dușmani – este mai degrabă vorba despre curățirea karmei, pentru că toate gândurile negative îndreptate asupra unei persoane, fie aceea un dușman, se va întoarce asupra ta și te va încărca de energii negative. Mai există un ritual cu lumânări întoarse și un ritual cu 33 de lumânări, dar acest ritual specific te va elibera de propriile limite psihologice și va favoriza o conectare strânsă între spiritul și mintea ta. După ce vei încheia acest ritual, te vei simți complet renovat și plin de energie pozitivă. Umple cada de baie, aruncă un pumn de sare de mare și aprinde o lumânare violet. Folosește una cu miros de salvie sau rozmarin sau apelează la uleiurile esențiale pentru aceste arome. Meditația în apa caldă, aerul parfumat și căldura flăcării vor descătușa energia pozitivă și te vor purifica.

lumanare violet lila
Myricandles.ro

Ritual cu lumânări colorate – în ritualul culorilor, există 7 culori principale, fiecare relaționându-se cu o zi a săptămânii și un tip de energie. Pentru ziua de luni, aprinde lumânarea albă, simbol al păcii și începutului, purificatoare de energii. Marți aprinde lumânarea roșie, simbol al pasiunii, arderii și erotismului. Miercuri este ziua înțelepciunii și abundanței, aprinde lumânarea galbenă. Cele albastre sunt pentru ziua de joi, pentru reconciliere și relaxare. Vineri aprinde lumânarea roz, relaționată cu dragostea și sensibilitatea, nu doar în relația cu perechea. Sâmbătă este pentru verde, pentru sănătate, iar duminică portocaliu, pentru bunăstare și reușita unei săptămâni care urmează să înceapă. Există de asemenea lumânări care conțin în compoziția lor toate cele 7 culori, este important să o aprinzi în fiecare zi a săptămânii, este puternică, fiind marcată de energia tuturor celor 7 culori și va activa forța energiilor primordiale.

Ritual cu 9 lumânări – pentru foarte multe culturi, numărul 9 este considerat magic, numărul suprem. Simbolizează lumina interioară, este numărul asociat cu idealurile umanitare, cu capacitatea de a împărți amor către semeni. Numărul creativității, a spiritualității, a idealurilor înalte,  numărul imparțialității și a sincerității totale.  Numărul 9 ne învață să trăim cu seninătate, să tolerăm, și să ne deschidem spiritual în favoarea semenilor noștri. Este numărul altruismului. Pentru ritualul cu 9 lumânări se folosesc cele de culoare albă, culoarea purității. Se aprind zilnic și se asociază cu arome pentru a le potența efectul asupra noastră.

lumanare alba
Myricandles.ro

2. Asocierea ritualurilor cu lumanari 

Lumânările sunt utilizate într-o multitudine de practici în scopul potențării armoniei interioare și a stării de bine. Printre acestea, pot fi amintite aroma și cristaloterapia. 

2.1. Aromaterapia si ritualurile cu lumanari 

Este o metodă alternativă de îngrijire și înfrumusețare, care poate ajuta în dobândirea echilibrului interior și poate ameliora starea noastră de bine. Uleiurile esențiale din plante se utilizează în scopuri curative, prin inhalare sau aplicare pe piele. Există o relație directă între ceea ce mirosim și emoție, un miros specific declanșând în noi amintiri, trăiri și sentimente.

arome
arome

Această tehnică complementară este recomandată de specialiști pentru ameliorarea simptomelor anxietății, reducerea nivelului de stres și a depresiei. Întărește sistemul imunologic al organismului, inducând o stare de optimism și, ca urmare, este benefic pentru recuperarea după o boală, ameliorarea simptomelor unei răceli, a oboselii cronice, insomniilor. Pentru a evita efectele negative, este indicat să apelezi la specialiști în aromaterapie și să studiezi cu atenție contraindicațiile.

Uleiurile esențiale pot fi utilizate împreună în ritualurile cu lumânări, alegând din oferta de lumânări parfumate handmade, seturi de lumânări parfumate sau prin alte metode specifice acestei metode. Pentru a asocia aceste ritualuri, iată un îndrumător al aromelor esențiale și beneficiile lor.

Lumânare albă – toate aromele

Lumânarea verde – energie, renaștere, gândire pozitivă – uleiuri esențiale cu efect antidepresiv – brad, busuioc, bergamotă, lemongras, ylang-ylang

aromaterapia

Lumânarea albastră – relaxare, speranță, putere de concentrare – uleiuri esențiale calmante – iasomie, lavandă, mușețel, santal

Lumânarea portocalie –  bunăstare, optimism, încredere – uleiuri cu efect tonic, antioxidant – cedru, lămâie, mandarină, eucalipt

Lumânarea galbenă – bogăție spirituală, noroc, căldură – uleiuri stimulante – cardamon, mentă, ienupăr, brad, rozmarin

Lumânarea roșie – amor, iubire, eliberare  – uleiuri afrodiziace  – santal, iasomie, lemn dulce

Lumânarea mov – meditație, mister, putere feminină – uleiuri stimulant cognitive – menta, rozmarin, cardamon, măghiran

Lumânare roz – sensibilitatea și dragostea pentru semeni – uleiuri anxiolitice – trandafir, bergamotă, iasomie, busuioc, valeriană, lavandă, vanilie, cedru

Lumânare neagră – purificare, îndepărtarea energiilor negative – uleiuri antiseptice – mentă, patchouli, citrice, piper negru, cedru, eucalipt

 

2.2. Pietre, minerale si cristale in ritualurile cu lumanari 

Întocmai precum lumânările în recipiente, sau lumânările decorative, pietrele, mineralele și cristalele sunt folosite ca obiecte de design, dar putem profita de puterea lor energetică, spirituală și relaxantă. Sunt elemente utilizate mult în ritualuri, pentru a atrage bunăstarea și prosperitatea, inclusiv în cadrul celor cu lumânări.

cristale 1

Prosperitate, joburi și bani – agat

Comunicare, dialog, fidelitate și prietenie – acvamarin

Meditație, relaxare, recuperare după o relație pierdută – ametist

Afaceri, productivitate, mărirea capacității intelectuale – cuarț galben, sau citrin

Protecție, apărare, claritate – cuarț transparent

Dragoste sinceră, de durată – smarald

Noroc în toate – jad, hematit

Compatibilitatea dintre zodii și pietrele, mineralele și cristalele care pot însoți ritualurile cu lumânări

Fiecare zodie are pietre, sau cristale care le guvernează și care pot fi considerate ca o amuletă a norocului. Așezate împreună, pietrele prețioase, cristalele respective, potențează un ritual făcut cu o lumânare și cu uleiuri esențiale.

Berbecul – semn de foc –  rubin, coral, jasp roșu, carneol, granat

pietre
pietre

Taur – semn de pământ – smarald, jad verde, turmalina verde

Gemeni – semn de aer – topaz, agat, citrin,

Rac – semn de apă – perla, piatra Lunii

Leu – semn de foc – diamant

Fecioara – semn de pământ – safir, ametist

Scorpion – semn de apă – rubin, carneol, jasp roșu

Balanță – semn de aer – cuarț roșu, turmalina, opal, malachit

Săgetător – semn de foc – turcoaz, azurit, zirconiu, tanzanit

Capricorn – semn de pământ – onix, cuarț fumuriu

Vărsător – semn de aer – safir, acvamarin

Pești – semn de apă –  ametist

Toate aceste ritualuri au ca scop descătușarea energiilor pozitive și benefice, eliminarea gândurilor negative și a stărilor de anxietate. Meditează asupra a ceea ce rezonează favorabil în tine în acest moment și adu-l la suprafață, aprinzând lumina pentru gratitudine, bunătate, spiritualitate și omenie. Stabilește și clarifică obiectivele, concentrează-te asupra lor, relaxează-te și respiră, permite-le să se materializeze.

Sursa foto Pexels.com, myricandles.ro.