Ritmul alert pe care l-a impus stilul de viață actual a făcut ca stresul să devină o problemă majoră, cu care se confruntă femeile și bărbații, deopotrivă. Alergând printre sarcinile zilnice, în dorința de a atinge toate obiectivele propuse, tinzând mereu spre autodepășire, se pierde adeseori controlul și se instalează anxietatea. Apar probleme la adormire, insomnii, probleme de concentrare, stări de epuizare fizică, somnolență și modificări bruște ale comportamentului. Gândurile negative devin o capcană din care evadarea pare imposibilă.
Dacă te regăsești în descrierea de mai sus, este momentul să spui STOP!
Exercițiile de meditație reprezintă un mod ancestral prin care oamenii au reușit să-și controleze emoțiile negative, să reducă stresul și să-și relaxeze mintea. Tehnicile de meditație pentru anxietate și relaxare le poți învăța cel mai bine cu un îndrumător, urmând, de exemplu, un curs de yoga sau prin studiul tehnicilor de meditație Osho. Dacă nu ai posibilitatea s-o faci astfel, poți încerca chiar la tine acasă. Există câteva metode de meditație ușor de efectuat, prin care vei reuși să te eliberezi de presiunea zilnică, urmând sfaturile de mai jos.
Cuprins
1. Cum amenajezi un spatiu destinat tie, pentru a te bucura de tehnici de meditatie?
Începe prin a amenaja un spațiu din locuință, fără investiții mari. Alege o cameră izolată, în care zgomotul exterior să te deranjeze cât mai puțin. Închide televizorul, telefonul, radioul și anunță-ți familia că ai nevoie de liniște. Un spațiu corespunzător amenajat te va ajuta în aplicarea tehnicilor mindfulness, care vor avea ca finalitate relaxarea și reducerea anxietății. Fii atent la următoarele detalii:
- Decorul
Înconjoară-te de diverse obiecte decorative , adu în refugiul tău special fotografia preferată, care să-ți aducă aminte de un moment în care ai fost fericit, lumânări în recipiente colorate, o carte preferată. Plantele naturale sunt și ele recomandate, dacă îți plac și ai câteva pe care le îngrijești chiar tu.
- Lumina
Trage jaluzelele, închide toate sursele de lumină artificială, precum și alte device-uri care te pot deranja cu lumina de stand-by sau cu zgomotul pe care îl fac. Poți aprinde o veioză într-un colț al încăperii sau, chiar mai indicat, lumânări parfumate handmade. Alege mirosuri naturale, care te vor ajuta să te relaxezi. Se recomandă lumânări artizanale cu arome precum lavanda, santalul, lemnul, șofranul, arome naturale.
- Atmosfera
Eliberează camera de obiecte inutile, apoi aerisește și ajută-te de beneficiile aromaterapiei, pentru a crea atmosfera ideală pentru tehnicile de meditație pe care le vei aplica. Folosește seturi de lumânări parfumate, așază pe podea perne decorative, un covor cu modele orientale și dacă dorești, o salteluță specială de yoga, pe care o poți achiziționa în acest scop.
2. Tehnici de meditatie pentru incepatori
În primul rând, trebuie să găsești poziția ideală în care vei practica aceste exerciții de meditație. Cel mai bine este să te așezi pe podea, cu picioarele încrucișate și cu spatele drept. Este posibil să găsești incomodă această postură, dar nu te îngrijora! Te poți întinde pe podea, cu spatele lipit perfect de sol sau pe un fotoliu comod. Este foarte important să te simți comod, relaxat și să păstrezi postura aleasă pe întreaga durată a exercițiului, iar fiecare porțiune a corpului tău să fie netensionată: fața, umerii, gâtul, palmele, spatele.
2.1. Tehnici de meditatie pentru relaxare
- Închide ochii, inspiră profund pe nas, apoi expiră cu putere pe gură. Revino la respirația normală și încearcă să te concentrezi asupra ei. Concentrează-te la corpul tău, la mișcarea naturală pe care o face stomacul când se umple, apoi se golește de aer;
- Închide ochii, imaginează-ți că gândurile tale sunt niște mașini care trec pe o șosea. Lasă-le să treacă pe lângă tine.
2.2. Tehnici de meditatie pentru anxietate
- Încearcă respirația relaxată, numărând. Este una dintre cele mai eficiente metode de a reduce stresul și elimina panica. De exemplu, inspiră pe o nară numărând până la 4, reține aerul până la 12 și expiră pe cealaltă nară, până la 8. Ideea este să expiri mai mult decât inspiri.
2.3. Tehnici de meditatie pentru fiecare zi
- Flacăra care pâlpâie. O poți vizualiza la propriu, folosind o lumânare parfumată handmade, pe care o așezi în fața ta. Fixează-i flacăra și concentrează-te asupra mișcărilor ei, simte-i căldura și aroma la fiecare respirație;
- Exerciții de yoga pentru începători, care te vor obliga să te concentrezi pe păstrarea corectă a posturii executate.
3. Beneficiile pe care le obtii folosind tehnici de meditatie
Exersează zilnic, câte zece minute, unul dintre exercițiile preferate. Crește apoi timpul dedicat exercițiilor de meditație și vei descoperi următoarele efecte:
– Stresul se va diminua;
– Stările de anxietate vor dispărea;
– Vei adormi mai ușor și insomnia va dispărea;
– Vei putea controla gândurile negative;
– Te vei simți plin de energie și optimism.
Indiferent de metoda pe care o vei alege, rezultatele nu vor întârzia să apară. Perseverează și nu abandona, iar între timp nu uita ceva foarte important atunci când practici aceste exerciții: RESPIRĂ!
Surse foto:pixabay.com, pexels.com, myricandles.ro