Stare de bine

Aromaterapie: beneficii pentru sanatate in uleiuri si lumanari

aromaterapie

Știai că un ritual de aromaterapie are beneficii nenumărate pentru organismul tău? Imaginează-ți următorul scenariu: după o zi extenuantă la serviciu, multe ședințe, discuții cu șeful, hârtii și documente de analizat și semnat, tot ceea ce îți dorești este să fii acasă. Să pui un voal peste ziua ce tocmai a trecut și să-ți lași mintea și organismul să respire și să se bucure de ultimele ore înainte de somn. Ar fi un vis frumos, nu-i așa? Ei bine, poate să devină realitate. Iar ceea ce îl face să se metamorfozeze este tocmai aromaterapia. 

 

Aromaterapie – intre arta si stiinta

Din vremuri străvechi, aromaterapia este considerată a fi un tratament holistic bazat pe extrase naturale din plante benefice pentru sănătate și well-being. Mai este cunoscută drept terapia cu uleiuri esențiale. Pentru sănătatea fizică, dar nu numai, aromaterapia apelează la uleiurile esențiale aromate. Pentru sănătatea emoțională, acestora li se alătură cele mai bune lumânări parfumate. De ce? Urmează să detaliem când vorbim despre beneficiile aromaterapiei, așa că rămâi aici.

În ultimii ani, aromaterapia a început să fie văzută ca o artă, pe lângă proprietățile benefice pe care le are din punct de vedere științific și medical. Asta, deoarece are un impact atât de puternic asupra psihicului uman, încât nu a putut fi ignorată, iar a lucra cu psihicul oamenilor este deopotrivă artă și știință.

 

Cate feluri de aromaterapie exista? 

Cea mai cunoscută formă este aromaterapia cu uleiuri esențiale, dar știai că aromaterapia cu lumânări parfumate este la fel de benefică? Află mai jos de ce.

Aromaterapie cu uleiuri 

2.1. aromaterapie cu uleiuri
Aromaterapie cu uleiuri

De obicei, aceasta se face prin inhalare si este nevoie de:

  • Difuzor pentru uleiuri esențiale – pentru acesta se folosește apă și câteva picături de ulei esențial cu aroma ta preferată;
  • Spray-uri ce conțin uleiuri esențiale;
  • Inhalarea vaporilor dintr-un recipient în care s-au pus câteva picături de ulei esențial.

De asemenea, se face și prin masarea anumitor zone care absorb cel mai repede uleiul. Printre acestea se numără podul palmei, palma sau încheieturile. Important de reținut este faptul că uleiurile esențiale nu se aplică direct pe piele, ci se diluează într-un alt ulei, cum ar fi cel de măsline sau de migdale dulci.

 

Aromaterapie cu lumanari 

2.2 aromaterapie cu lumanari
Aromaterapie cu lumanari

Acest tip de aromaterapie este special. Nu doar pentru că are aceleași beneficii precum aromaterapia cu uleiuri esențiale, ci pentru că lumânările parfumate au harul de a transforma spațiul în care stăm cu totul: dormitor, living sau chiar baia. Nivelul relaxării este cu mult mai ridicat și starea de spirit se schimbă total. Poți alege, dintr-o mulțime de lumânări, pe acelea care îți vor trezi simțurile și care vor deschide toți porii organismului spre relaxare:  lumânări parfumate handmade cu diferite arome, lumânări în recipiente,  lumânări artizanale, fiecare în diferite forme, culori și arome.

Fie că alegi o lumânare fructată, florală sau cu aromă de cafea, toate sunt benefice pentru organismul tău.  

Beneficiile aromaterapiei pentru sanatate 

Inhalarea uleiurilor esențiale, a parfumului floral dintr-o lumânare sau masarea pielii cu aroma preferată de ulei ori chiar cremă de corp aduce un bagaj de beneficii, iar aceste ritualuri de aromaterapie cu beneficii extraordinare te vor încărca pozitiv pentru o nouă zi. Dacă ne-am făcut înțeleși până acum și ți-am stârnit curiozitatea, nu te mai ținem în suspans. Iată care sunt o parte dintre numeroasele beneficii ale lumânărilor de aromaterapie, dar și ale uleiurilor esențiale.

Beneficii emotionale ale aromaterapiei 

  • Reducerea stresului – deși face parte din viața noastră de zi cu zi, nu trebuie să ne obișnuim cu el. Mirosurile de lavandă, în special, ajută la reducerea stresului prin calmarea sistemului nervos și scăderea tensiunii arteriale. Așadar, o lumânare cu o astfel de aromă nu este decât benefică;
  • Reducerea anxietății – studiile cercetătorilor americani au relevat faptul că masajul cu ulei esențial de lavandă și bergamotă timp de cel puțin o săptămână poate diminua simțitor simptomele anxietății și depresiei.

Beneficii fizice ale aromaterapiei 

  • Nivel ridicat de energie – în special aromele de lămâie și mentă. Acestea conțin mulți antioxidanți care au efect energizant;
  • Concentrare și atenție – același nivel ridicat al antioxidanților care luptă cu radicalii liberi este motivul pentru care aromaterapia este benefică persoanelor cu demență sau Alzheimer;
  • Reduce durerea fizică – în special din punct de vedere ginecologic, obstetric sau postoperator. Cele mai căutate arome sunt eucalipt, turmeric, mușețel și ghimbir.
  • Îmbunătățesc somnul – aromaterapia prin uleiuri esențiale are proprietăți sedative. Astfel, prin relaxarea organismului somnul se instalează mai ușor;
  • Ajută digestia – în special aromele de ghimbir, deoarece stimulează enzimele digestive care au rolul de a descompune nutrienții.
  • Îmbunătățește sistemul imunitar – datorită proprietăților antiinflamatorii ale uleiurilor esențiale, care se regăsesc și în lumânările parfumate, organismul poate lupta contra infecțiilor bacteriene.
  • Echilibrează nivelul hormonilor.

În concluzie, ceea ce este de reținut este faptul că aromaterapia se poate face sub diferite forme, toate având aceleași beneficii splendide pentru sănătatea fizică și emoțională. Fie că alegi un ulei esențial sau o lumânare cu aroma preferată, bucură-te de experiența aromaterapiei și de beneficiile acesteia la cote maxime.

Sursă foto: freepik.com