Decoratiuni evenimente Decoratiuni pentru casa Idei evenimente

Aranjamente pentru masa de Craciun – reguli esentiale de care trebuie sa tii cont in aranjarea mesei festive!

aranjamente pentru masa de Craciun

Perioada sărbătorilor de iarnă are o magie aparte. Totodată, vine la pachet și cu o multitudine de decorațiuni și de ornamente pe care le găsești prin toate magazinele, chiar și cu o lună înainte de sărbători. Ei bine, gospodinele adevărate caută în fiecare an o nouă idee de aranjament care să îi încânte pe invitați și care să completeze frumos toate felurile de mâncare gătite cu drag pentru familie și pentru prieteni. 

 

În acest articol, vei găsi câteva sfaturi care să te ajute să transformi masa de Crăciun de anul acesta într-un decor pe care niciun invitat să nu îl uite prea curând!

1. Aranjamente pentru masa de Craciun – ce trebuie sa contina un aranjament tematic reusit

Când ai o pasiune pentru decorurile frumoase, de poveste, devine plictisitor să folosești aceleași ornamente pentru masa de Crăciun în fiecare an. De aceea, pentru a adăuga un strop de poezie în decorul mesei tale de Crăciun,poți folosi elemente de decor care să creeze o atmosferă cât mai plăcută. De ajutor în acest caz poate fi focul din șemineu, spre exemplu. 

decor de craciun
decor de craciun

Dacă nu ai un șemineu acasă, nu este nicio problemă, deoarece poți opta pentru un mix de colinde sau de muzică jazz, relaxantă, alături de un videoclip de iarnă care să ruleze în fundal la televizorul din living. Totodată, poți adăuga, pe lângă mirosul unor feluri delicioase de mâncare pe care le-ai pregătit, câteva lumânări parfumate cu arome specifice sărbătorilor, precum scorțișoară sau lemn dulce. Acestea vor avea rolul unor decorațiuni pentru masa de Crăciun și pot fi chiar făcute manual.

Ce trebuie să conțină un aranjament tematic reușit?

masa cu invitati
masa cu invitati

Când vrei să faci totul ca la carte, regulile esențiale ce țin de crearea unui aranjament reușit trebuie să fie respectate. Printre acestea se numără:

 • Farfuriile, paharele și tacâmurile trebuie să fie așezate în ordinea felurilor de mâncare ce urmează a fi servite, precum în pozele de mai jos:
  aranjarea tacamurilor
  aranjarea tacamurilor

  pregatirea mesei
  pregatirea mesei
 • Ordinea în care trebuie să fie așezate tacâmurile este din exterior înspre interior, în funcție de felurile de mâncare servite. 
 • Nu pune pe masă tacâmuri sau pahare care nu sunt necesare! Dacă ai 3 feluri de mâncare, pui exact atâtea tacâmuri câte sunt necesare pentru servirea acestora. Dacă ai ca băuturi vin, șampanie, apă și suc, atunci pe masă vei așeza în dreptul fiecărei persoane câte un pahar special pentru servirea fiecărui tip de băutură.
aranjarea tacamurilor pentru masa
aranjarea tacamurilor pentru masa
 • În cazuri speciale, când oaspetele aduce drept cadou o băutură mai deosebită și urmează a fi deschisă la cerere sau din dorința gazdei, vor fi aduse în acel moment paharele necesare. 
 • Nu supraîncărca masa cu decoruri și ornamente ori cu flori, mâncare sau băuturi care nu sunt necesare în acel moment! Cel mai indicat este ca pe masă să fie lăsat un anumit spațiu ,,de manevră”, astfel încât oaspeții să poată să se servească sau să discute fără elemente deranjante. Felurile de mâncare trebuie să fie servite treptat, nu puse laolaltă, iar potrivit este să nu decorezi în exces. 
aranjarea mesei
aranjarea mesei      Odată ce ai respectat aceste reguli, mai ai nevoie doar de câteva ponturi pentru un decor numai bun de pus în ramă.

2. Idei de decoratiuni si ornamente pentru masa de Craciun: cum sa transformi masa de Craciun intr-un cadru de poveste

Ca să obții un cadru de poveste sunt necesare câteva lucruri simple, printre care:

 • Nu te limita la masa de Crăciun. Decorează și camera în care vor sosi invitații!
 • Decorul începe de la primul pas în casă. De mare ajutor aici poate fi o lumânare decorativă parfumată așezată strategic, la intrarea în casă. Astfel, invitații vor sosi într-o atmosferă caldă și primitoare. 
 • Poți așeza o crenguță de vâsc la intrarea în living! Astfel, dacă ai printre invitați cupluri, este o metodă bună de a înveseli atmosfera. 
 • Bradul este nelipsit! Un brad decorat în aceleași culori pe care le vei folosi în aranjarea mesei creează un decor de poveste garantat.

 

brad de craciun
brad de craciun

Cum transformi masa de Crăciun într-un cadru de poveste

Cu ajutorul culorilor și al unor ,,trucuri” de decor! Nu știai ce culori să folosești anul acesta pentru decor? Ei bine, iată câteva sfaturi:

 Clasicul rosu

decor rosu
decor rosu

Roșu ca focul, să-i surâdă norocul gospodinei care pregătește o masă copioasă cu feluri care mai de care de gustoase și le aranjează în așa fel încât nu reziști în a fotografia aranjamentul mesei de Crăciun. Roșul e printre cele mai preferate culori de sezon, fiind cel cu care nu poți da greș. 

Albastru regal

decor albastru
decor albastru

Eleganță și rafinament transmite această culoare atunci când este folosită cu bun gust și ,,asezonată” cu puțin argintiu, ca în poza de mai jos. Nu-i așa că e ceva deosebit și merită încercat? 

Este chiar foarte ușor să realizezi un astfel de decor în nuanțe de albastru regal și argintiu și se potrivesc de minune cele două culori. Dacă vrei să pui punctul pe i, poți folosi pahare de cristal, dacă ai invitați mai speciali. 

Șervețelele pot fi argintii și le găsești la orice supermarket, iar un plus de bun gust îl oferă câteva lumânări parfumate pentru masa de Crăciun, așezate strategic, în mijlocul mesei. Ba, mai mult, lumânările handmade elegante, realizate în nuanțe de argintiu, îți pot completa cu succes decorul de poveste. 

lumanare decorativa in recipient argintiu cu flori albastre
decor albastru argintiu
decor argintiu
lumanare in recipient din ceramica argintie

Verde smarald 

Ai crede că e de ajuns verdele de la bradul împodobit. Ei bine, verdele poate fi folosit cu succes și în aranjarea mesei de Crăciun. Îl poți combina cu roșu sau cu auriu și vei avea parte de un aranjament de senzație. Poți folosi ca decorațiuni pentru masa de Crăciun un buchet de flori roșii sau un mic ghiveci auriu în care sunt plantate Crăciunițe, care vor da o notă de eleganță mesei de sărbătoare. Poți adăuga lumânări pentru a oferi o atmosferă cât mai caldă și mai primitoare și chiar și câteva crenguțe de brad. Mai mult, poți chiar să folosești tacâmuri aurii, pentru o notă de rafinament.

aranjament in culoarea verde
aranjament in culoarea verde

Violet de poveste 

decor violet
decor violet

Deși nu pare a fi o culoare potrivită pentru un aranjament al mesei de Crăciun, culoarea violet poate fi un mare pont dacă vrei să încerci ceva nou anul acesta. Mai mult decât atât, această culoare are și o poveste specială. Pe vremuri exista așa-numitul ,,royal purple” sau ,,movul regal”. Ei bine, până în secolul al XIX-lea, culoarea violet sau mov era obținută dintr-un extract de moluște care se găseau doar într-o anumită zonă a Mării Mediteraneene. 

Prin urmare, fiind foarte greu de obținut, prețul hainelor create în această culoare era foarte mare și doar membrii familiei regale sau oamenii foarte bogați purtau această culoare. Pentru un singur gram din culoarea violet era nevoie de peste 9000 de moluște din care să se obțină. Regina Elisabeta I chiar a interzis prin lege purtarea acestei culori de oricine altcineva în afară de membrii familiei regale. Alt cusur al poveștii culorii violet stă în faptul că împărații romani condamnaiu la moarte persoanele care erau prinse purtând mov. 

Ei bine, cu toate aceste povești în spate, în zilele noastre, culoarea violet sau mov este una de efect, care aduce cu sine o notă de rafinament. Până la urmă, dacă nu era atât de specială, nu o purtau și nu o doreau membrii familiei regale doar pentru ei, nu? 

Bej elegant

La prima vedere, culoarea bej pare să fie una anostă. Dacă o potrivești, însă, cu puțin auriu și cu câteva detalii de culoare roșie, bejul devine baza ideală pentru aranjamentul mesei de Crăciun.

decor bej
decor bej

 

Este o culoare elegantă, simplă, dar foarte ușor de combinat în diverse aranjamente pentru masa de Crăciun. Astfel, cu ajutorul unor șervețele și decorațiuni roșii, a unor lumânări și tacâmuri aurii, precum și cu o veselă simplă, albă, vei crea un decor de senzație, simplu, rafinat și elegant. 

Tu ce culoare alegi pentru aranjamentul mesei de Crăciun anul acesta?

Sursa foto: Shutterstock.com, Pixabay.com, Pexels.com, Myricandles.ro.