Sărbătorile de Crăciun sunt așteptate de cei mici, dar și de cei mari. Aduc cu ele o atmosferă aparte, feerică, în care familia este nucleul care leagă restul elementelor într-un mod unitar și deosebit. Ce poate fi mai plăcut decât să aștepți Sărbătorile într-o atmosferă de poveste, în propria casă? Așadar, ne-am gândit să îți venim în ajutor cu câteva idei de decorat casa de Crăciun, perfecte pentru a-ți exersa imaginația.
Cuprins
1. Amenajarea casei de Craciun: cum iti construiesti planul pentru decorarea casei de Craciun?
Înainte de a afla pașii pe care trebuie să-i faci pentru construirea planului perfect pentru decorarea casei de Crăciun, ar fi bine să știi când să te apuci de strânsul materialelor și decorațiunile necesare pentru acest proiect. Ideal ar fi să o faci cu o lună înainte de Sărbătorile de iarnă, iar când este momentul să te apuci efectiv de decorat casa, rămâne la latitudinea ta. Unele persoane decorează casa de Crăciun la începutul lunii decembrie, altele odată cu sosirea lui Moș Nicolae, iar altele o fac odată cu Ajunul Crăciunului, atunci când împodobesc bradul în familie.
Pentru a-ți construi planul de decorat locuința de Crăciun, ține cont de următoarele aspecte:
- bugetul pe care dorești să-l aloci pe decorațiuni;
- dacă dorești să decorezi atât în exteriorul casei, cât și în interior;
- ce tematică dorești să folosești în locuință: un Crăciun vintage, un Crăciun hygge, un Crăciun american sau tradițional românesc.
2. Idei si trucuri inedite pentru decorarea casei de Craciun
Înainte de a începe să decorezi, ține cont că tot ce este prea mult, pare de prost gust. Încearcă să nu supraaglomerezi casa cu prea multe culori. Alege perechi de nuanțe precum: roșu și auriu, alb și mov, maro și argint sau orice altă culoare de care te simți atras.
Este important să creezi o atmosferă călduroasă, primitoare, dar fără să exagerezi.
Nu în ultimul rând, fă curățenie generală în toată casa și curăță fiecare ungher al casei, iar abia apoi vei fi gata să începi amenajarea de Crăciun a casei.
Iată cu ce idei și trucuri inedite poți decora casa pentru cel mai frumos Crăciun:
- Lumini, cât mai multe
Îți poți imagina Crăciunul fără lumini și luminițe? Alege lumini tip perdea pe care le poți instala deasupra mesei de Crăciun sau la ferestre. Poți folosi mici ghirlande de lumină albă sau galbenă pe mobila din sufragerie, pe care în prealabil le introduci în globuri transparente de dimensiuni mari sau borcane din sticlă alături de un om de zăpadă sau mai multe globuri de culori diferite.
De asemenea, lumânările parfumate handmade sunt niște bijuterii veritabile de care te poți folosi în decorarea casei. Le poți găsi sub diferite forme, de la cele mai elegante la cele mai simple, din ceară de soia și turnate manual.
- Ghirlandele fac diferența
Într-adevăr, decorațiunile pentru casă care includ ghirlande de diferite dimensiuni au un farmec aparte. Poți să achiziționezi o ghirlandă naturală, pe care să o decorezi acasă alături de cei dragi. Folosește-te de panglici stufoase și lungi, globulețe sau chiar bețe de scorțișoară și felii de portocală uscate, pe care cu ajutorul unui pistol de lipit să le aplici cât mai estetic pe ghirlandă. O poți atârna pe șemineu, pe mobilă, la oglinda din hol sau la ușa de la intrare.
- Răsfață-te olfactiv
În această perioadă, aromele sunt ingredientul secret. Simțul olfactiv este extrem de sensibil în această perioadă. Mirosurile de sezon precum: merișoare, brad, caramel, turtă dulce, scorțișoară, portocale sunt doar câteva dintre opțiunile cu care îți vei încânta simțurile. Alege să decorezi casa de Crăciun cu lumânări decorative parfumate, obiecte elegante care sporesc atmosfera plăcută și feerică a Sărbătorilor de iarnă. De altfel, lumânările artizanale au dublu rol, reușind estetic să devină parte din decor, fiind astfel elemente importante în portretul de Crăciun pe care îl construiești la tine acasă.
Pentru a pune și mai bine în evidență cadrul de iarnă, adaugă într-un bol de pe masa de cafea din sufragerie conuri de pin, bețe de scorțișoară și steluțe de anason, care își vor face imediat simțită prezența.
- Decorează bradul
Decorarea bradului trebuie să fie în ton cu restul încăperii. Acesta este simbolul Crăciunului, iar sub el copiii cuminți vor găsi cadouri nenumărate, fiind, de altfel, obiectul care va atrage instant privirile. Instalează-l într-un loc luminos și departe de surse de căldură, alegându-l pe dimensiunea încăperii. Deoarece Sărbătorile pot fi extravagante, gândește diferit și, în locul covorului alb sau roșu pe care este așezat în mod obișnuit an de an brăduțul, folosește de data aceasta un ghiveci din ceramică pictată sau din lut colorat. În acest mod, nu doar că vei sparge tradiția într-un mod pozitiv, dar bradul își va păstra prospețimea cât mai mult timp.
- Colecționează figurine
Idei de decorat casa de Crăciun îți vin când te aștepți mai puțin, așa că lasă-ți imaginația cât mai liberă. Așadar, în loc să atârni faimoșii ciorapi ai Moșului pe șemineu sau de mobilă, împodobește sufrageria cu figurine de Crăciun. Pitici roșii mai slăbuți, mai grăsuți, dar toți cu nasuri roșii și barbă lungă sunt preferații copiilor de pretutindeni. Îi poți amplasa alături de decorațiuni sub formă de brăduți sau de fulgi de nea.
Cele mai multe idei de decorare a casei de Crăciun vin odată cu bucuria din suflet. Atâta timp cât iubești magia Sărbătorilor, nu ai cum să dai greș. De altfel, căldura oamenilor dragi va fi cel mai bun izvor de inspirație pentru tine, așa că folosește-l la maximum.
Sursă foto: Shutterstock.com și myricandles.ro.